A csecsemő alvásigénye – Avagy mennyit aludjon a baba?

A baba alvásigénye életkorától függ

Természetesen nem mindegy, hogy milyen korú gyermekről beszélünk, a csecsemő alvásigénye például szinte végtelen, de ahogy nő a gyermek, úgy változik. A gyermek egyes életszakaszaiban is jelentkezhetnek más és más alvási igények. A cikkben általános tájékoztatást olvashatsz a babák javasolt alvásigényéről, de akkor sem kell megijedned, ha valamennyire eltér az itt leírtaktól a te gyermeked alvási szokása.  Minden gyermek más és más. Ha valami miatt azt érzed, hogy gyermeked alvása nagyon jelentősen eltér ezektől, akkor szakemberrel konzultálj, elsődlegesen gyermekorvosoddal vagy hivatalos altatási tanácsadóval. A cikk végén pedig megtalálod a táblázatot, ami alapján könnyebben tájékozódhatsz gyermeked alvási igényeit illetően.

Az újszülött alvásigénye

Még csak most hoztad haza, de máris azon aggódsz, hogy nem alszik eleget? Vagy éppen azon, hogy túl sokat alszik? 
Megnyugtatlak, valószínű, hogy újszülötted képes kielégíteni az alvási igényét. Egy frissen érkezett csecsemő átlagosan a nap 24 órájából 15 és 18 óra közötti időszakot tölt alvással. Mit tudsz tenni, hogy megalapozd az egészséges alvási szokásait? Már az első időszakban is fontos a következetesség, és az, hogy segítsünk a babának megtanulni a különbséget alvás és ébrenlét, evés és alvás között. 

újszülött alvási igénye

Mivel a baba akkor tudja a legtöbb táplálékot magához venni, ha eléggé éber, ezért (és azért is, hogy ne kösse később az evést az alváshoz), figyeld, hogy mindig ébren legyen, amikor eteted. Esetleg érdemes ilyenkor egy másik szobába vinni. A nappalok pedig világos szobában etetni, ezzel is segítve azt, hogy megtanulja a különbséget a napszakok között. 

A 4 hónapos gyerek alvásigénye

Az ébrenléti ablakok (tehát az idő, amit nem alvással tölt a baba)  ilyenkor már egy picit tágabbak. Átlagosan 1 és 2 óra közöttiek. Nagyjából ekkorra alakul ki az alvási ciklusuk a gyermekeknek, azaz már különbséget tudnak tenni nappal és éjszaka között. Ebben a korban a kicsik elkezdik felfedezni a környezetüket. A látásuk már elég jó, lassan elkezdik saját testrészeiket és az őket körülvevő embereket felfedezni. 

4 hónapos baba alvásigénye

A 4 hónapos babáknak átlagosan 12 és 15 óra között van a napi alvásigénye.  Ezt ideálisan ezt egy 12 órás éjszakai alvással (amiben maximum egy, esetleg két éjjeli étkezés szerepel) és 3 nappali alvással érik el. Vegyük figyelembe, hogy habár már picivel többet tudnak ébren lenni, mint az első négy hónapjuk alatt, agyuknak és teljes szervezetüknek még mindig nagyon sok alvásra van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Alvásukat segíthetjük például azzal, hogy ingerszegény környezetben tesszük le őket aludni. Fontos, hogy elkezdjük bevezetni a napirend fogalmát, különös tekintettel az esti rutinra. 

Mennyit alszik egy 8-12 hónapos gyermek?

Egy nagyobb baba már lényegesen több időt tud egyben ébren lenni, átlagosan ez a szám 8 hónapos korban 3 óra, 12 hónapos korra már 3,5-4 óra is lehet. Jellemzően a picik 7-8 hónapos koruk körül állnak át három nappali alvásról kettőre. Ez már lényegesen megkönnyíti a napok tervezhetőségét a szülőknek.
Éjszaka (egészen 3 éves korig) 10-12 órát alszanak a gyerekek, így kiemelt fontosságú a korai fektetés. Ez nem csak a túlfáradás megelőzése miatt fontos, de azért is, mert az éjfél előtti alvás a legpihentetőbb számukra.

Kisgyermekek alvási szokásai

A babák általában 18 hónapos kor körül állnak át napi 2 alvásról 1 alvásra, majd 2,5-3 éves korukra hagyják el teljesen a napközbeni szundikat. Ahogy nőnek, már egyre többet tudnak ébren lenni egyszerre, viszont ezzel egy időben nem csökken az éjszakai alvási igényük. Még egy 3 éves gyermek is alszik 10-12 órát egyben ilyenkor, ettől ne ijedjünk meg.
Ne feledjük, hogy ezek a számok a nagy átlagot nézik, viszont azt is tudjuk, hogy minden gyermek más, így eltérő igényeik lehetnek. Van olyan baba, aki már fél évesen is csak kettőt alszik napközben, olyan is akad, aki még 18 hónaposan sem áll át egy alvásra. Van olyan, aki 10 órát alszik éjjel, míg társa 12-t. Egyikkel sincs semmi gond, mindegyik teljesen rendben van, hiszen a gyermekek nem robotok, nem tudjuk őket beállítani mindig egy adott hosszúságú alvásra. Mindig ennek megfelelően figyeljük az alvási idejüket.

Baba alvásigény

Mit tegyek, ha úgy érzem nincs kielégítve az alvásigénye gyermekemnek?

Ha tartósan kevesebbet alszik a gyermek a táblázatban felsoroltaknál, akkor érdemes lehet szakértői segítséget igénybevenni. A Sleep Sense módszerrel megoldhatók az alvást érintő problémák, például a gyakori éjszakai ébredés, hosszas altatás, a különböző eszközök használata az alváshoz (például cumi, szopizás, ringatás). Egyeztess egy     ingyenes 15 perces beszélgetést velem és elmondom, hogy a ti adott helyzetetekben hogyan tudok segíteni. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük