A szülő-gyermek kötődésről és a sírásról – Alvó manó

Miért fontos a gyermek számára a biztonságos kötődés? Hagyjuk sírni a gyermeket? Miért reagálunk azonnal a baba legapróbb nyögésére? Hatással van a Sleep Sense módszer a gyermek biztonságos kötődésére? A cikkünkből minden kérdésre megkapod a választ! 

A fogalmak tisztázása - Kötődéselmélet és kötődő nevelés

Rendkívül fontos, hogy átbeszéljük a kötődő nevelés teóriájának fogalmát, mielőtt belekezdünk ebbe a témába, hiszen jelentős kavarodás van általában ezzel kapcsolatban, amit most fontos tisztáznunk.  A kötődő nevelés egy kifejezés, amit Dr. William és Martha Sears alkotott meg. Ez egy sajátos szülői megközelítésre, stílusra utal, amely többek között a baba hordozását, az ágymegosztást és az igény szerinti szoptatást támogatja.

Kötődő nevelés és a kötődéselmélet közötti különbségek

Dr. Sears könyvének népszerűsége némi zavart keltett a szülői stílus és a kötődéselmélet tudományos felfogása közötti különbségeket illetően. Sears a közös alvást, igény szerinti szoptatást és az azonnali reakciót javasolja, amikor a baba nyöszörög. Ebből már könnyen látható, hogyan jutnak a szülők arra a gondolatra, hogy a baba megtanítása az egyedül alvásra károsíthatja a kötődést szülő és gyermek között. Még egyszer, a kötődő nevelés és a kötődéselmélet között fontos különbség van, csupán nevükben hasonlítanak egymásra.

Alan Sroufe, gyermekfejlődéssel foglalkozó szakpszichológus, a Minnesota-i Egyetem doktora a kötődést így definiálja: “…a kötődés a baba érzelemszabályozásának és érzelmei felfedezésének szolgálatában álló kapcsolat. Ez a csecsemő mély, kitartó bizalma a gondozó elérhetőségében és válaszkészségében mutatkozik meg”. Eredetileg a kötődéselmélet egy brit pszichológus-kutató, John Bowlby nevéhez köthető. Akire nagy hatással volt az amerikai pszichológus, Mary Ainsworth is. Az elmélet jelenlegi állapotában négy kötődési formára osztja a szülő-gyermek kapcsolatok milyenségét: biztonságos kötődés, bizonytalan kötődés, elutasító-elkerülő kötődés és szorongó kötődés.

szülő-gyermek kötődés
A legfontosabb - A biztonságos kötődés

A biztonságosan kötődő gyermek az elsődleges gondviselője számára biztonsággal fejezi ki az őt érő kellemetlenségeket és bátran fedezi fel a világot mindaddig, amíg a szülő vagy gondviselő a közelben van. Szorongó állapotba kerül, amikor a gondviselő eltűnik a szeme elől, viszont pozitívan éli meg, amikor visszatér.

A bizonytalanul kötődő gyermek kerüli a gondviselőjét, amikor szorong, nem jelenít meg negatív érzelmeket a jelenlétében, mert arra számít, hogy a gondviselő negatívan reagál a gyermek negatív érzelmeire, például ignorálja, kineveti, ideges lesz. A gyermek gyorsan megtanulja, hogy a szorongás negatív érzelmeket vált ki a szülőből ilyen kötődés esetén és ezért kerülni kezdi őt. 

Miért fontos a biztonságos kötődés?

A Minnesota-i Longitudinális Kockázati és Alkalmazkodási csoport tanulmányai (ami 35 éve foglalkozik a témával) arra a következtetésre jutottak, hogy a biztonságosan kötődő gyermekek később függetlenebbek lettek. Ezeknél a gyermekeknél magasabb önbecsülés volt náluk tapasztalható, pozitívabb volt a kapcsolatuk a szüleikkel-rokonaikkal. Ráadásul jobban dolgoztak együtt másokkal, fejlettebb szociális készségeik voltak és nagyobb arányban váltak vezetővé, mint a másik három kötődési kategóriába tartozó gyermekek.  Ez természetesen nem jelenti, hogy ez az egyetlen fokmérője a ” jó szülőségnek”, de bizony fontos ezzel foglalkoznunk. 

Lehet-e érvelni a Sears elmélet ellen?

Allan Schore, fejlődéskutató-neurológus, a Kaliforniai Egyetem pszichiátriai karának kutatója szerint “a kötődéselmélet lényegében a szabályozás elmélete”. 

„A bizonytalan kötődést nem csak a gondozó figyelmetlensége vagy rossz döntései hozza létre” – mondja. „A szakadások javításának kudarcából is származnak. Lehet, hogy a gondozó túl gyorsan érkezik és vissza kell vonulnia, vagy a gondozó nem reagált, pedig meg kellene mutatnia a babának, hogy ott van. Akárhogy is, a javítás lehetséges és működik. A stressz az élet velejárója. Itt arra törekszünk, hogy felállítsunk egy olyan rendszert, amelyen keresztül a baba megtanulhatja, hogyan kell megbirkóznia a stresszel.” 

Ebből már egyértelműen látszik, hogy a Sears házaspár által felállított “azonnali reagálás a baba legapróbb nyöszörgésére” módszer ellen bőven lehet érvelni. Más kutatók szerint az azonnali reakció és a baba állandóan magunk mellett tartása akár hátrányos hatással is lehet a fejlődésükre. Még egyszer, ha a Sears módszer az, amit a leginkább közelebbinek érez magához a szülő, szíve joga úgy csinálni, de fontos, hogy tisztában legyünk ennek a nevelésnek (mint, ahogy minden más nevelésnek is van) a hátrányaival. Fontos, hogy döntésünkbe azt is vegyük bele, hogy az adottt gyermek éppen milyen, milyen személyiségjegyei, igényei vannak. 

Hagyjuk hát sírni a gyermeket?

Más oldalról viszont minden információt figyelembe véve, a “hagyjuk sírni a gyereket” megoldás szintén potenciálisan káros hatással van a gyermekre és a szülő-gyermek kötődésre. Biztosíthatlak, hogy a módszer, amit ajánlok neked, sose fog arra kérni téged, hogy hagyd a gyermeked sírni anélkül, hogy nem ajánlanánk neki időről időre támogatást és biztonságérzetet. Ha csak annyit tennék, hogy azt javaslom neked, hagyd ordítani, amíg el nem alszik, akkor aligha érné meg a “szolgáltatásomért” fizetni.

Mire számíthatsz a Sleep Sense módszertől?

Mélységesen megértem és tiszteletben tartom az aggodalmad, amit a gyermeked iránt érzel. Szeretnélek biztosítani afelől, hogy a Sleep Sense megközelítés nem zárja ki azt, hogy közel legyél hozzá, megnyugtasd őt, biztosítsd arról, hogy a közelben vagy és reagálj az igényeire, amíg megtanulja a magától való elalvás folyamatát. 

Legyél jelen és válaszkész

Arra is biztatlak, hogy mindig legyél jelen és válaszkész az egész folyamat alatt és sosem kérnék tőled olyat, ami esetleg befolyásolná a kötődő kapcsolatot közted és gyermeked között. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz sírás a folyamat során. Sőt, nagy valószínűséggel lesz és én megértem, hogy ennek “megengedése” a gyermeked számára mekkora kihívás. Még abban az esetben is, ha a folyamat során végig a közelében vagy. Amikor a baba sírni kezd, akkor beindul a természetes szülői ösztönünk, hogy egyből megszüntetnénk a sírást a lehető legrövidebb határidőn belül. Ez az ösztön vezeti arra a szülőket, hogy bármelyik megnyugtatási eszköz is legyen az, amire a legjobban reagál a gyermek (például szoptatás, cumizás, ringatás, stb.), azonnal bevessük. Ugyan ezzel az igazi okot nem oldjuk meg, de a sírás átmenetileg abbamarad. 

szülő-gyermek kötődés
A tudományos háttere ennek a szülői döntésnek

Ahogy Magda Gerbert, elismert gyermekszakértő (a Resources for Infant Educarers alapítója) mondta: “egy frusztrált és kétségbeesett szülő nagy valószínűséggel azt a megoldást fogja választani, ami az adott pillanatban a leggyorsabb megoldást hozza számára, azaz a cicit vagy a cumisüveget. A gyermek mindig elfogadja azt, megnyugszik és gyakran el is alszik. Természetesen a gyermek éhségére az etetés a megoldás. Viszont, gyakran fordul elő, hogy más igénye van (például álmos vagy fájdalmai vannak), amire szintén a cicit/cumisüveget kapja válaszként. Ezekben az esetekben gyorsan megtanulja, hogy ezekre a panaszaira is az étkezés a “válasz” és ezt kérni is fogja, annak ellenére, hogy éppen nem éhes.

Ne hagyd sírni a gyermeket

Tehát, ha a gyermeked sír, mindenképpen ajánlom, hogy ne hagyd reakció nélkül. Ellenőrizd, hogy minden rendben van-e vele, nem lehet-e éhes, nincs-e melege, nem fázik esetleg, minden alapvető igénye ki van-e elégítve. Amennyiben mindent rendben találsz, akkor valószínű, hogy az egyetlen problémája, hogy még nem jött rá, hogyan aludjon el egyedül. A kötődés minősége közted és a baba között nem függ attól, hogy a nap 24 órájának minden másodpercében ott vagy-e vele, azonnal rohansz-e hozzá a legkisebb nyökkenésre is. A kötődés egy következetes, megbízható és kiszámítható szülői tevékenységen alapul, ami az érzelmi biztonságot és a megbízhatóságot alakítja ki a gyermekben. 

A biztonságos kötődés előnye

A lehetőség, hogy ezekről biztosítsd a gyermeked, hogy kényelmet, megbízhatóságot, szeretetet adj neki, minden nap ott vannak számodra. Garantálom neked, hogy amikor mindenki kipihent a családban, mindannyian sokkal türelmesebbek lesztek egymással.  Több lehetőség nyílik meg előttetek abban, hogy még jobban elmélyítsétek a szülő-gyermek kötődést, aminek alapja a szeretet és a törődés. 
Rengeteget vizsgálták a Sleep Sense megközelítés tudományos oldalát. Ha lenne bármilyen tudományos alapja annak, hogy a módszer roncsolja a gyermek-szülő kapcsolatot, akkor sosem javasolnám neked. Ahogy Mary Ainsworth írta egy 2004-es tanulmányban: 
“A kötődés szempontjából elfogadható a Ferber-módszer is, vagy más alvásmódszer alkalmazása.”
Összefoglalva, az egyetlen változás, amit látni fogsz, az az, hogy a gyermeked milyen jól alszik. Foglalj nálam ingyenes 15 perces beszélgetést és elmondom, hogyan fogjátok ti is átaludni az éjszakát. 

Mik a biztonságos kötődés jelei?

0-3 hónapos korban: 

  • A nyugodt, éber állapotában a baba érdeklődéssel fordul az őt körülvevő arcok és hangok felé.

4-8 hónapos korban:

  • A baba megnyugtatására tett kísérletek általában működnek. 
  • A baba és elsődleges gondviselője közti kapcsolat kielégítően oda-vissza működik.
  • A babának vannak nyugodt időszakai, amikor kíváncsian fedezi fel a környezetét és kísérletezik a teste határaival.
  • A baba elkezd különbséget tenni az őt körülvevő emberek között és kedvenceket is kijelöl.

9 hónapos korban:

  • A baba már egyértelműen kimutatja, hogy az elsődleges gondviselője a “kedvence” és óvatossággal fordul az idegenek felé.
  • A baba könnyen kerül zaklatott állapotba, ha elválasztják az elsődleges gondviselőtől. 
  • A babát könnyű megnyugtatni ezután és hajlandó tovább játszani. 

9 hónapos és 3 éves kor között:

  • A gyermek tisztán érzékelhető emocionális kötődést mutat a gondviselővel. 
  • A gyermek szeret a gondviselő közelében lenni, de másokkal is kialakít kapcsolatokat. 
Altatási tanácsadás

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük