Betegség és alvás

Ugye szülőként mondanom sem kell, mennyire ismerős az a szituáció, amikor minden jól megy, minden szépen halad előre és egyszer csak beteg lesz gyermekünk?

Gyakori jelenség

Igen, ez sajnos nagyon gyakran megesik, felnőttként is gyakran beleesünk egy-egy megfázásba, influenzába, gyomorrontásba, hát még gyermekként, főleg, amikor bekerül csemeténk valamilyen közösségbe.
A legrosszabb az egészben, hogy amellett, hogy elvisszük a gyermekorvoshoz, megkapja a szükséges kezelést, sok mást nem tudunk tenni. Meg kell várnunk, amíg abban a pár napban enyhülnek, elmúlnak a tünetek.

cold, catch a cold, sniff-1947995.jpg
Ami az alvást illeti

A betegségek során is nehéz lehet az alvási helyzet, hiszen ilyenkor általában sokkal több alvásra van szüksége a szervezetnek. Gyerekeknél ez fokozottan igaz.
Az igaz, hogy többet alszanak, viszont minőségileg romlik ilyenkor az alvás, sokkal többet ébrednek, sokkal töredezettebbé válik a pihenés.
A jó hír az, hogy a betegség csillapodásával és elmúlásával az alvás is rendeződik nagyjából 2-3 nap alatt.

Mit csinálunk gyakran?

Gyakran tesszük azt, hogy beteg a gyermekünk és ilyenkor még közelebb akarjuk magunkhoz tudni, ez teljesen természetes, hiszen vigyázni szeretnénk rá.
Azonban sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy a betegség alatt befektetjük a saját ágyunkba. Ezzel az a probléma, hogy, ha már esetleg előtte aludt a szülői ágyban, rájön, mennyire jó is volt ez és nagyon könnyedén visszaszokik.
Ha még ezelőtt nem aludt ott, akkor egy másik problémával szembesülhetünk, hogy sokkal nyugtalanabb lesz az éjszakája, mivel hirtelen nem érti ezt az új helyzetet és környezetet.

Amit tehetünk

Próbáljuk elkerülni, hogy magunkkal vigyük az ágyunkba. Ha nagyon aggódunk érte, akkor inkább mi menjünk az ő szobájába. Pl. tegyünk egy matracot mellé a földre és maradjunk ott.
Ezt is célravezető nagyjából 3 éjszakán keresztül csinálni, hiszen utána egy szokás fog kialakulni belőle, már akkor is a szülő jelenlétére lesz szüksége a gyermeknek, ha régen meggyógyult.

baby, newborn, cute-4666753.jpg
Ne térjünk el a megszokottól

Amikor beteg a gyermek, próbáljunk a lehető legkevésbé eltérni a megszokottól. Ezzel egyrészt benne sem keltünk pánikot a betegsége miatt, másrészt, ha változtatunk a szokásokon, visszahozzuk a régieket stb., azokba könnyedén bele tudunk ragadni.
Természetesen mindent tegyünk meg érte, ami csak tőlünk telik. Nyugtassuk, simogassuk, adjunk neki vizet, legyünk ott.
Az éjszakai etetéseket, ha eddig sem volt már jó ideje, nem javaslom visszahozni ilyenkor. Persze, ha a gyermekorvos valamilyen okból mást nem tanácsol.

Gyorsan helyrejön

A jó hír még egyszer, hogy ha ezeket a fenti tippeket betartjuk, nem fog sokáig tartani, hogy visszarendeződjön az alvás, miután már meggyógyult a gyermek. Természetesen a betegség típusától is függ, de a legtöbb esetben 2-3 éjszaka és minden mehet tovább a megszokott kerékvágásban.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük