Miért ébred fel a babám éjszaka?

Ha a te gyermeked is ébred éjszaka, akkor ez a cikk neked szól!

 Ez igazából a 20 millió forintos kérdés lehetne a szülők körében. Ez az, amit a(z egyik) leggyakrabban tesznek fel.

Mindenre gondolunk

Talán éppen fejlődési ugráson megy keresztül? Ez valamilyen visszafejlődés? Túl sokat alszik napközben, vagy éppen túl keveset? Talán csak éhes. Talán melege van, vagy fázik.
Az az igazság, hogy ezek közül bármelyik lehet és ezeknek a keveréke is, ami azt jelzi neked, mint szülőnek, hogy a babák alvása borzasztóan komplikált terep. A testük és agyuk nagyon gyorsan megy át jelentős változásokon, és mire az egyiknek a végére érnek, kezdődik a következő. 

Természetesen vannak olyan tényezők, amelyek felett van kontrollunk. Pl., ha melege van, lentebb vesszük a fűtést. Ha fogzik, bekenjük neki fogínygéllel, hogy legalább időszakosan segítsünk a problémán. Ezek az egyszerű megoldások. A baj azokkal az alvási problémákkal van, amelyek nem ennyire egyszerűen kezelhetőek, nincs rájuk egyféle megoldás.

child, baby, sleep-3089972.jpg
Egy konkrét eset

Képzeljük el a következő esetet: egy 18 hónapos gyermek sokat van a friss levegőn, elegendő napfényt gyűjt, hosszú, pihentető nappali alvásai vannak, de amikor elérkezünk az esti fektetéshez, hirtelen tele lesz energiával és játszani akar. Mivel ő már totyogó korban van, csalódott lesz és bizony a fektetés egy csatává alakul át. Ha végül el is alszik, sokszor ébred éjjel és nem alszik tovább reggel 5:30-nál.

Mi is történik? Túl sokat aludt napközben ez a gyermek? 

Ez logikus magyarázat lenne. Ha a kicsikénk 3 órát aludt délután, jó esély van rá, hogy nehezebb lesz az altatás és az éjszakai ébredések. 

De az igazság az, hogy mindig pont az ellenkezője igaz. Amiért a gyermek igazából ellenáll, az az, hogy több alvásra van szüksége, nem kevesebbre.

A tudományos rész következik

Hogy megértsd ezt a paradox helyzetet, egy picit ássunk a mélyére, hogyan is működik az alvás. Nagyjából 3 órával azelőtt, hogy felébrednénk reggel, a testünk elkezdi termelni a kortizol hormont. És most, ha ismered ezt a szót és egy helyen olvasod egy cikkben, ahol a babák alvásáról beszélünk, nyilván picit görcsbe rándul a gyomrod.

A kortizol egy serkentőhormon, és főleg akkor termelődik, amikor stresszesek vagyunk annak érdekében, hogy megemelje a szívverést és serkentse az idegrendszert (pl. medveveszély esetére…), de mindeközben reggel arra sarkall minket, hogy elkezdjük a napot. Gondoljunk rá úgy, mint egy természetes koffeinre. 

És ha a kortizol a reggeli kávéadagunk, akkor a melatonin az esti pohár borunk. Amikor a nap kezd lemenni, a szervezetünk felismeri, hogy eljött az este és elkezdi termelni ezt a kedves,  alvást elősegítő hormont, ami segít nekünk az elalvásban és abban, hogy aludjunk reggelig, amikor pedig kezdődik az egész folyamat előlről. A melatonin termelés megnövekszik és korábban kezdődik este, ha a szép, ragyogó napsütésre ébredünk.  

De bármennyire is gyönyörűen kialakított rendszer ez, nem tökéletes és könnyen megzavarodhat. A fentebb említett szituációban a következő történik: a gyermek nagyon jókat aludt napközben, ami nyilvánvalóan szuper, sokat volt a szabad levegőn, így a teste felkészült a melatonin felszínre hozására, amikor közeledik az este. De akkor mi ez a sok energia közvetlenül lefekvés előtt?

Kislány éjjel olvas
Ébrenléti ablak

Amikor a gyermek szervezete elkezdi termelni a melatonint, van ott egy elég keskeny időablak, ami tulajdonképpen azt várja a gyermektől, hogy menjen aludni. Végül is, ő még egy baba. Miért is maradna ébren? Nem nézi a Szerencsekereket és még az internetet sem fedezte fel.

Az agy ösztönösen eldönti, hogy valami nem stimmel; hogy bármi miatt is legyen, a baba nem tud aludni (valószínűleg a medvék miatt.) És ha van egy medve, aki elől a babának el kell menekülnie, egy adag kortizol hozzáadása növelheti a túlélési esélyeit.

Így tehát pontosan ezt is teszi. A baba szervezete elkezdi kiválasztani a kortizolt, és mielőtt észrevennénk, egy kicsit nyűgös lesz. Ez gyakran játékosság és energiabőség formájában jelenik meg. Röviden, a baba elhagyta az ébrenléti ablakot, ezután nehezebben fog elaludni, mindemellett a viselkedése mindenre utal, csak arra nem, hogy álmos lenne.

Mi köze ennek az egésznek a rettegett hajnali 3 órás ébredéshez?

Íme, ami történik: feltéve, hogy a baba biológiai órája reggel 6-ra ütemezi az ébredést, szervezete három órával azelőtt elkezdi kiválasztani a kortizolt, és ezen a ponton a melatonin termelése éjszakára leállt. Tehát a baba hajnali három óra körül éri el az alvási ciklus végét. Eljut ebbe a „kissé éber” állapotba, érkezik egy pici stimulálás az agynak és nincs  semmilyen természetes nyugtató. Ez az önálló alvási készségek hiányával együtt azt jelenti, hogy a baba valószínűleg teljesen felébred és nagyon nehezen fog tudni visszaaludni.

A nagy kérdés, amiben reménykedtél eddig is, hogy megválaszolom…

...hogyan is tudjuk ezt helyrehozni?

Mivel nincs gyors módszer arra, hogyan javítsunk a gyermekek hormontermelési rendjén, ezért, amit mindenképpen tehetünk, hogy annyit visszük ki őket a szabad levegőre, amennyiszer csak lehetőségünk van rá. Ahogy korábban írtam, a napközbeni természetes fény a legjobb barátja az esti melatonin termelésnek.

Miért nem alussza át az éjszakát?

Szintén sokat segíthet, ha a gyerekszoba éjszaka olyan sötét, amennyire csak lehet, illetve, ha már a lefekvés előtt egy órával elkezdjük a világosságot csökkenteni. Azzal, hogy picit “eljátsszuk” a naplementét, segítünk a melatonin termelésében, hogy az minél teljesebb legyen, mire gyermekünk bekerül a kiságyába.

Kerüljük a TV, telefon, tablet vagy bármilyen képernyő nézését minimum egy órával a fekvés előtt. (Ha még korábban is el tudjuk kerülni, annál jobb) hiszen ezek az eszközök gejzírként bocsájtják ki a kék fényt, ami a kortizol termelést növeli még akkor is, ha szeretnénk azt elkerülni.

Miért nem aludja át az éjszakát?

De mindenek felett, az elsődleges számú tipp, hogy segítsük gyermekünknek átaludni az éjszakát, az egy kiszámítható, következetes alvási rend és az önálló elalvási stratégia kialakítására való ösztönzés

Mindig fel fog ébredni, ahogy mindenki

Mert az igazság az, hogy soha nem fogod tudni megelőzni az éjszakai ébredéseket. Mindannyian felébredünk, ez független a korunktól. Felnőttként megvan az a képességünk, hogyha az éjszaka közepén felébredünk, gyorsan körülnézünk, tudatosítjuk magunkban, hogy jó helyen vagyunk, még aludnunk kell tovább, és bizony alszunk is. Legtöbbször erre másnap nem is emlékszünk.

És habár nem tudjuk megelőzni azt, hogy gyermekünk felébredjen éjszaka, biztonságosan és hatékonyan meg tudjuk neki tanítani, hogy egy biztonságos, ismerős helyen van, még mindig fáradt és képes arra, hogy magától visszaaludjon.

Ha úgy döntöttél, hogy szeretnéd megtanítani ezt a csodás képességet gyermekednek, foglalj egy ingyenes időpontot az oldalamon és együtt kitaláljuk a megoldást.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük