Mit tehetek rövid alvás esetén?

Valószínűleg a rövid nappali alvás a leggyakoribb panasz, amelyet a szülőktől hallok, akiknek sikerült orvosolniuk a kicsi éjszakai alvási problémáit. Átaludták az éjszakákat, az élet visszatért egy jobb kerékvágásba, mindenki sokkal jobban érzi magát, mint amikor a gyermeke hatszor-hétszer ébredt, de van még egy kínzó probléma. A baba elalszik ugyan napközben, de 20-30-40 perc múlva felébred, és nem hajlandó visszaaludni, pedig nyilvánvalóan még nem aludta ki magát.

Mit tehetünk? Három gyors tipp, amivel javítható a rövid nappali alvás

1. Napirend és ébrenléti ablakok
rövid alvás

Fontos, hogy ismerd a gyermeked korához illeszkedő ébrenléti ablakot. Ennek ismerete egy vonalvezető a szülő kezében arra, hogy mikor érdemes lefektetni a gyermeket.
A megfelelő időzítés a rövid alvások elkerülése érdekében döntő fontosságú lehet. Ha túl korán teszed le, akkor nagy eséllyel lesz rövid az alvás, hiszen még nem volt elég fáradt, ugyanakkor, ha túl későn teszed le, akkor is rövid alvást produkálhat a gyermek, hiszen ekkor átkerülhet a “túlfáradás” állapotába. Fontos tehát a jó időzítés. 

Bővebben az ébrenléti ablakokról korosztályok szerint lebontva itt olvashatsz.

Ha ti is belevágtok a Sleep Sense programba, akkor fel fog tűnni, hogy sokat hallhatsz majd tőlem az optimális időzítésről. Miután már megtaláltad, hogy mekkora is kellene legyen a gyermeked számára az az idő, amit két alvás között tölt el, ne félj picit úgy alakítani a gyermek napirendjét, hogy 10-15 percekkel tologatod előre vagy hátra a fektetést az optimális alvási időpont eléréséhez. Ha már egy rosszul beállt napirendbe kell belenyúlnod, akkor mindenképpen légy türelmes, a babád megszokja az új rendet, de ehhez időt kell adnod neki, legalább 3-4 napot.

2. Legyen sötét

Nappal nehéz lehet sötétet csinálni a babaszobában, azonban minél sötétebb van, annál nagyobb valószínűséggel lesz hosszabb a nappali alvás is. Sötét, kellemesen hűvös szobában aludjon a gyermek. Ha szükség van rá, akkor akár házi praktikákat is bevethetünk a szoba besötétítéséhez. Fekete pokróc az ablakra, fekete szemeteszsák a rések befedésére (tudom, hogy furán hangzik, de a sötétség tényleg kell, hogy jót aludjon a gyermek nappal is). Ezzel a lépéssel sok esetben növekszik az alvással töltött idő hossza.

legyen sötét a baba alvása közben
3. A kényelem

Lehet, hogy egyértelműen hangzik, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy a gyermek számára kényelmes legyen a helyzet, amiben alszik. Gondolj bele, amikor lehetőséged van egy kis délutáni alvásra, valószínűleg te is lecseréled a farmered és szívesebben alszol kényelmes pizsamában, vagy legalább egy melegítőben. Váltsuk le a gyermek nappali játszós ruháját (az is segít, hogy a gyermek már egymáshoz fogja tudni kapcsolni a tevékenységeket: “Evés, játék, átöltözés? Akkor most aludni fogok menni”- gondolhatja), ezzel elősegítve a komfortérzetét. 

Ezen a három tanácson felül természetesen még rengeteg oka lehet annak, hogy rövid alvásokat tapasztaltok napközben. Ha úgy érzed, hogy szakértői segítséget vennél igénybe, foglalj egy ingyenes 15 perces beszélgetést velem. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük