A fejlődési ugrások és az alvás

Átfordult? Elkezdett kúszni? Felült? Elindult?

A babák élete bizony nem fenékig tejfel, hiszen miután megszületnek, egy darabig szépen, ugyanabban a mederben halad a fejlődésük. Aztán ez pár hónap múlva csak egyre intenzívebbé válik és megállíthatatlanul tart tovább.

Elsők között a fogóreflexek alakulnak ki, aztán elkezd próbálkozni a forgással a baba, kúszik, mászik, felül, feláll, majd végül elindul. De még amikor elkezd járni, akkor sem fejeződik be a folyamat, hiszen a járásnak viszonylag sok idő kell, mire teljesen berögzül, emellett pedig a beszédfejlődés is folyamatosan “halad előre”. 

A mozgásfejlődésnél egy pici hasonlóságot lehet felfedezni a fogzással, és az alvás tekintetében is törekednünk kell nagyjából ugyanazt csinálni. Vagyis megpróbálni minél kevésbé nagy dolgot csinálni egy fejlődési ugrásból.

music, kids, children-818459.jpg
Miért?

A válasz egyszerű, ez is (éppúgy, mint a fogzás) megtörténik, nem tudjuk csillapítani, lassítani és nem is kell, hiszen az egyik legtermészetesebb folyamatról van szó. A babánk fejlődik. 

Emiatt tapasztalhatunk pár napos visszaeséseket az alvásában. Nyugtalanabb lesz, nehezebb lehet az elalvás, esetleg sírdogálva kelhet. Mind-mind azért történik (persze, ha a többi lehetséges tényezőt kizártuk), mert babánk éppen próbálkozik valamilyen új folyamattal. Amikor elsajátít egy új készséget, legszívesebben egész nap ezt gyakorolná.

De ugye aludni is kell, annál is inkább, mert az új mozdulatok alvás közben rögzülnek a legjobban a kis agyukba. Így fontos, hogy ne változtassunk az alváson amiatt, mert fejlődési ugrása van a gyermeknek, hiszen ez eltarthat egészen 2-2,5 éves koráig.

Mit tegyünk?

Próbáljuk napközben, amikor ébren van a baba minél többet engedni gyakorolni ezeket az új mozgásformákat. Hagyjuk, hadd próbálgassa a forgolódást egy sima, kemény talajon, utána a kúszást és a többit. 

nature, child, to run-2814906.jpg

Alvás közben mindig segítsünk neki, ha olyan pozícióba kerülne a mozgolódás miatt, ami nem kényelmes számára. Viszont ezt se csináljuk túlzottan gyakran, mert egy idő után ez szokássá alakul és akkor is be kell menned lefektetni, ha már rég túl vagytok a mozgásfejlődésen.

Ha elkezd felállni és hirtelen nem tudja, hogyan kell visszafeküdnie a kiságyába, akkor is menjünk be és segítsünk neki lefeküdni. De szintén ne hagyjuk, hogy addig járkálunk be, amíg már csak szimplán a jelenlétünk az, ami miatt be kell mennünk. 

Általában egy fejlődési szakasz, amíg zavart okozhat az alvásban, pár nap, legfeljebb 1 hét, abban az esetben, ha a baba egyébként már korábban megtanulta, hogyan aludjon pihentetőeket.
 
Ha ennél tovább is fennáll a rossz alvás nála, esélyes, hogy valamilyen más probléma van a háttérben. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük