Kólika – Mihez kezdjünk vele?

Kezdjük a jól ismert definícióval, mikor mondhatjuk egy babára, hogy hasfájós.

3 -3 -3

Dr. Morris Wessel meghatározása szerint egy egyébként teljesen egészséges, jól evő baba ingerlékeny, nyűgös és sokat sír. A sírás időtartamát úgy határozta meg, hogy több, mint 3 hete, legalább 3 napon át a hétből, napi 3 órán keresztül sír. 
Jellemző még, hogy sokszor az sem nyugtatja meg, ha felvesszük, ringatjuk. A csecsemő arca vörössé válhat az erőlködéstől, ökölbe szorulnak a kezei, hasa puffadt, kemény. Lábaikat sokszor felhúzzák a hasfájós babák. 
A tünetek általában a kora esti órákban jelentkeznek.

Mitől lehet?

A hasfájás nem véletlenül a kisebb babáknál gyakoribb, hiszen alapvetően abból ered, hogy nagyon pici a pocakjuk, nagyon könnyű őket túletetni, valamint a fő ok, hogy evés közben túl sok levegőt nyelnek. Ilyenkor még több bélgáz alakul ki a gyomorban, és ezek aztán nehezebben távoznak.

infant, newborn, tears-408262.jpg

Szerencsére egy olyan jelenségről beszélünk, amelyet általában hamar elnőnek a babák. 

2 hónapos korra 50%-uk, 3 hónapos korra 30%-uk, 4 hónapos korra 10-20%-uk teljesen tünetmentes lesz. Legkésőbb 5 hónapos korra minden babánál megszűnik, de amennyiben ennél tovább fennáll ez a jelenség, mindenképpen forduljunk a gyermekorvoshoz, mert elképzelhető, hogy valamilyen más betegség áll a háttérben.

Mit tegyünk?

Akár szoptatott, akár tápszeres babáról van szó, próbáljuk meg az étkezését picit lassabbá tenni. Tartsunk több szünetet, ha eszik egy bizonyos mennyiséget, utána pl. büfiztessük meg, majd etessük tovább. 

Cumisüveg esetében válasszunk kisebb lyukú üveget, amiből nem kerül egyszerre nagy mennyiség a kis gyomrába.

Szoptatott babáknál figyeljünk az édesanya étkezésére, lehetőleg kerüljük a puffasztó dolgokat ebben az időszakban, hiszen hatással lehet a gyermek emésztésére is.

Enyhíthetjük a kicsi panaszait, ha az óramutató járásával megegyező irányban finoman masszírozzuk a pocakját, de akár a gyógyszertárban kapható vény nélküli készítmények (pl. Espumisan csepp) is segítségünkre lehetnek.

És mi a helyzet az alvással?

Amennyiben a fenti tünetegyüttes igaz a te kisbabádra is, érdemes az egészséges alvásra való szoktatással picit várni. Alapvetően egy hasfájós babának sokkal nehezebb elsajátítania ezt a képességet, mivel éppen egy nehézséggel küzd. 

Azért érdemes megvárni, amíg elmúlnak a tünetek, hogy a gyermeknél ne alakuljon ki egy negatív asszociáció az alvással, hiszen általában a hasfájás este, az alvásidő kezdetekor érheti el a csúcspontját. Így a babánknál egy rossz élménnyel társulhat.
Természetesen ennek ellenére sem kell lemondanunk a kipihent, átaludt éjszakákról, ugyanis, ha sikerült lefektetnünk az alapokat ehhez, a hasfájást is könnyebben vészelheti át a gyermek.

Sajnos a kólika nem könnyű terep, de amikor pár hét, hónap múlva elmúlik gyermekünknél, lassacskán mi is elfelejtjük, hogy valaha létezett. 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük