Hogyan aludhatjátok át ti is az éjszakát? – Így dolgozom!

Nagyon örülök, hogy érdeklődsz az altatási tanácsadás és a módszerem iránt. A következőkben egy kis bepillantást szeretnék engedni neked a részletekbe, amivel jobban megismerheted a folyamatokat. 

Milyen módszerrel dolgozom?

Az amerikai Sleep Sense módszert tanultam, ezt a szemléletmódot képviselem a tanácsadásaimon keresztül. A módszer elemi lényege, hogy megadjuk a lehetőséget a babának ahhoz, hogy kialakítsa a saját önmegnyugtatási stratégiáját, amely során képes lesz egyedül elaludni és visszaaludni az éjszakai megébredések során anélkül, hogy bármilyen külső eszközt (cumi, cicizés, cumisüveg, ringatás stb.) kellene ehhez segítségül hívnia. Tehát ezeknek az eszközöknek az elhagyására biztatjuk a szülőket, hogy ne függjön tőle a gyermek, hanem zavartalanul és megszakítatlanul tudjon aludni. 

Altatási tanácsadás
Kell-e sírni hagyni a babát?

A legtöbbet elhangzó kérdés a módszerrel kapcsolatban, hogy hagyni kell-e sírni a gyermeket. Nos, itt először picit tisztáznunk kell a “sírni hagyás” fogalmát, mert nagyon sokan még mindig bizonytalanok ebben. A sírni hagyás azt jelenti, hogy minden felkészítés (esti rutin) nélkül beletesszük a gyermeket a szobájában az ágyába, rácsukjuk az ajtót, elsétálunk és addig be sem megyünk, amíg álomba nem sírja magát. Ez nagyon nem hangzik jól, azt gondolom, ez a gyermekkel szemben nem fair dolog. Szerencsére én nem így dolgozom, hiszen ezzel szemben a Sleep Sense alapvetése, hogy válaszkészek vagyunk, mindig ott vagyunk, ha a gyermekünknek szüksége van ránk. Igen, némi sírással járhat a folyamat, de kizárólag azért, mert gyermekünk még nem tudta kialakítani az önálló elalvás stratégiáját és éppen ezzel próbálkozik.

És hidd el, ha erre egyszer rájön (és gyorsan rá fog jönni), onnantól kezdve a sírás is abbamarad. 

Milyen lépésekből áll a velem való közös munka?

Első lépésként az oldalamon keresztül lefoglalt időpontban hívni foglak telefonon. Fontos, hogy ez az alkalom ingyenes. A 15 perc alatt pár kérdést fogok rólatok és gyermeketek alvásáról feltenni, hogy lássam, mi a fő probléma, hol álltok jelenleg. 

Szuper, végre aludni akarok! Mi jön most?

Ezután, ha te is úgy gondolod, hogy vágjunk bele a közös munkába, küldeni fogok neked egy kérdőívet, amiben sokkal részletesebben rákérdezek az alvási szokásotokra, a napirendre, esti rutinra stb. A kérdőív alapján összeállítom nektek a személyre szabott altatási tervet. Ennek során minden körülményt figyelembe veszek, hogy mi a legjobb nektek. A tervet egy 90 perces online konzultáció (Google Meet videóhívás) keretein belül együtt átbeszéljük. Mindent elmagyarázok és természetesen a kérdéseidet is felteheted. A konzultáció után sem hagylak magadra az úton. Attól függően, melyik csomagomat választottad, annyiszor fogunk még beszélni telefonon, ahol elmondjátok, mi történt, hogy haladtok, illetve az én plusz tanácsaimra is számíthattok. Ezek az utánkövetéses alkalmak 15 percesek, mindig egyeztetjük, hogy mikor beszélünk. A folyamat utolsó lépéseként semmi más dolgod nem lesz, csak élvezni a pihentető, átaludt éjszakákat.

Egyik időpont sem megfelelő? Megoldjuk!

A weboldalamon lévő foglalási táblázatban nem látsz minden napra foglalható időpontokat, ennek egyik fő oka egy 17 hónapos totyogó, aki az ügyfeleken felül az összes időmet lefoglalja. 🙂 Ha viszont úgy érzed, neked csak egy bizonyos időpont lenne jó, kérlek, írj nekem e-mailt az alvomano@alvomano.hu címre és kitaláljuk a megoldást! 

Dolgozzunk együtt, legyetek ti is Alvó manók! 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük