4 tipp, hogy jobban aludjon gyermeked

“Amit végül meg kell tenni, azonnal meg kell tenni.”

Egy amerikai főiskolai sportigazgatótól származik az idézet, aki éppen egy futballedző kirúgása előtt állt. De azt gondolom, nem csak a sportra, az élet más területeire is találó ez a mondat. Különösen, ha már van gyermeked.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mikor érdemes belevágnod abba, hogy gyermeked jobban aludjon. Nagyon sokszor hallottam ilyen mondatokat a szülőktől: “Szerintem még nem áll készen erre az egészre.” vagy “Tudom, hogy rosszul alszik, rossz szokásai vannak, de egyelőre megvagyunk ezzel. Majd hamarosan leszoktatjuk róla.” Hamarosan.  A hamarosan ebben az esetben azt jelenti: “Közben folytatom azokat a dolgokat, amik rövid távú megoldásokat hoznak, amelyek az igazi problémákat okozzák.”

Ezzel nem a rossz érzés keltése a célom

Ne értsd félre a szándékaimat, senkiben nem szeretnék rossz érzést kelteni ezekkel a mondatokkal. Hiszen mindenki mindent megtesz annak érdekében, hogy a családban rend és béke legyen, még akkor is, ha ez csak átmeneti megoldást is jelent. Én is pontosan ezeket csináltam, elfedtem a ragtapasszal a problémát, de nem igazán tettem azért, hogy mélyebben gyógyítsam a sebet. Egy anyukától nem is várható el az, hogy minden szituációban azonnal és rögtön a jó megoldást cselekedje, nem igaz?

Jöjjön a 4 tanács, hogy jobban aludjon

1. A sötétség a barátunk

A fény, legyen az természetes vagy mesterséges, mindig azt az üzenetet küldi az agyunknak, hogy nappal van és nem kell aludnunk.

A melatonin nevű hormont a sötétség termeli, ez segít hozzá minket az elalváshoz, így ajánlatos már egy órával a gyermeked fektetése előtt kicsit lentebbi fokozatra kapcsolni a fényeket. (Különösen az elektronikai eszközöket, amelyek kék fényt bocsátanak ki és ez nagyban megnehezíti, hogy megnyugodjanak a gyermekek.)

Azoknak a babáknak, akik korán kelnek, szereljünk fel egy sötétítő rolót, ami teljesen befedi az ablakot, még az oldalsó réseket is. Nem kerül olyan sokba, de nagyon megéri erre beruházni a nyugodt alvás érdekében. 

Baba altatása sötét szobában
2. Megfelelő hőmérséklet

Az újdonsült szülők általában teljességgel elhivatottak gyermekük kényelméért, így bizony sokszor hajlamosak őket akár túlöltöztetni is. 

A babák, akár a felnőttek is, akkor alszanak a legjobban, ha meleg öltözetben vannak, de egy hűvös alvási környezetben. Egy meleg éjszakai hálózsák és egy kb. 18-20 C fokos szoba a lehető legkényelmesebb módja az alvásnak.

4 tipp, hogy jobban aludjon a gyermek
3. Legyen unalmas

Tudom, mindannyian szeretjük a cuki babaágy feletti forgókat, a babaágy melletti színes játékokat, amik pl. akváriumhangot adnak ki, de miközben azt hisszük, hogy ezek nyugtató hatásúak gyermekünknek, igazából pont az ellentéte igaz. A gyermekeket elbűvölik ezek a tárgyak, ami jó is, de nem akkor, amikor éppen aludniuk kellene. Egy babának egy ilyen inger felér egy akciófilmmel, így próbáljuk meg az ilyesmiket távol tartani a kiságytól.
Egy fehér zaj forrás jó megoldás lehet arra, ha ki akarunk szűrni bármilyen zavaró külső zajt, ami felébresztheti a babát, a totyogóknak pedig javasolt egy kis sárga éjjeli fény, ha esetleg félnek a sötétben, de ezeken kívül, minél kevesebb dolog van a gyerekszobában, annál jobb lesz az alvás.

4. Kiszámíthatóság

Egy jól megtervezett, következetes esti rutin elengedhetetlen a jó alváshoz, akár még felnőtt korban is, hát akkor még a gyerekeknél. Amikor a kis testük és agyuk felfedezi a jeleket, amik előrejelzik az alvási időt, már elkezdik készíteni magukat az alváshoz. Az energiaszintjük csökken ilyenkor, a melatonin nő a szervezetükben és az izmok elkezdenek megpihenni, szóval mire már a jó éjt puszinál tartotok, felkészültek egy mély, pihentető alvásra.

Összegzés - Mi kell tehát ahhoz, hogy jobban aludjon a gyermek?

Megtanítani a gyermekednek a jó alvási szokásokat nem megy egyik percről a másikra. Ez bizony időbe telik, sok előkészülettel jár, és sok fegyelmet, szorgalmat igényel a szülők részéről. De ha elszántan keresel egy kis megnyugvást, ezek a tippek segíthetnek abban, hogy már picivel több alvással telt időtök legyen, akár már ma estétől.

A többi részén pedig ráérsz akkor dolgozni, ha már kicsit kipihentebb vagy. 
Ha úgy érzed, hogy plusz segítségre is szükséged van, foglalj nálam időpontot és minden erőmmel azon leszek, hogy a te családodnak is megoldódjanak az alvással kapcsolatos gondjai. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük