A babareflux

Biztosan furcsa lehet, hiszen gyakrabban felnőtteknél beszélünk erről, viszont sajnos egy babákat is sok esetben érintő jelenségről van szó. Ez a babareflux. 

De mi is pontosan a babareflux?

Az alsó nyelőcső záróizmának gyengeségét jelenti, ami által a záróizom nem záródik be teljesen, így a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. 

Nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a refluxos tüneteket a teljesen normális bukástól (büfizés). Ebben az esetben a tejet vagy tápszert szokták a babák felbüfizni kisebb mennyiségben.

A reflux során a táplálék “visszajöhet” lövedékes vagy csendes formában is. Utóbbinak az a tünete, hogy a baba elkezd egyben egy viszonylag nagy adagot hányni.

A lövedékes visszaöklendezést, mint, ahogy a neve is mutatja, tényleg úgy kell elképzelni, mintha sugárban hányna a baba, de erre jellemző, hogy többször, kisebb adagok jutnak vissza a nyelőcsövén keresztül.

baba reflux
Mik lehetnek a babareflux okai?

Sok esetben a nem megfelelő étkezés vagy étkezési mód lehet az oka a kialakult refluxnak. Sokszor friss szülőként elkövethetjük azt a hibát, hogy túletetjük a babánkat, ilyenkor a bélrendszere még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy feldolgozza a nagy mennyiségű táplálékot. Okozhatja az is, hogy a picinek késik a gyomor-bélrendszeri érése, még nem tud bezáródni megfelelően az izma. 

Koraszülötteknél emiatt gyakrabban előfordulhat, hiszen nekik még több időre van szükségük ehhez az éréshez. 

Szintén nem segít a fekvő evő-alvó pozíció (amikor a babát fekve szopiztatjuk és belealszik), hiszen a büfiztetés ilyen esetben sokszor elmarad. Okozhatja még ezeken kívül a refluxot, ha túl sok levegőt nyel a baba evés közben, illetve, ha túl szoros a pelenkája, ezekre próbáljunk mindig ügyelni. 

A tápszeres babák érintettebbek lehetnek a reflux kialakulásában, mert az anyatejben van lúg, ami semlegesíti a savat a bélrendszerben, de ettől függetlenül egy szoptatott babánál is előfordulhat.

A babareflux jelei és tünetei

A következő tünetek jelezhetik számunkra, hogy babánknál fennáll a reflux gyanúja:

 • elkerüli az evést
 • sípoló légzés vagy krónikus köhögés
 • túlzott csuklás
 • fulladás/zihálás étkezés közben
 • hátrahajlás etetés közben/után
 • vigasztalhatatlan sírás, ingerlékenység
 • krónikus torokfájás
 • rossz lehelet
 • alvászavarok
 • visszatérő fülfertőzések/tüdőgyulladás
 • asztma
 • sikít, ha berakjuk a kocsiba
 • ekcéma

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy normális-e a baba büfizése, akkor a következőkre figyeljünk. 

                                        Normális

 • felbüfizés orron, szájon keresztül mindenféle szorongás nélkül
 • nem minden etetésnél fordul elő
 • rögtön evés után VAGY
  – 1-2 óra múlva újszülöttek esetében
  – 2-3 óra múlva tápszeres babáknál
  – 3-4 óra múlva nagyobb babáknál

                                     Nem normális

 • szorongással társul
 • kilövellő hányás, többször
 • magasabb mennyiségben
 • reflux-típusú tünetek

Mit tehetünk?

Ha gyermekünk súlya szépen nő és jól eszik, akkor nem kell különösebben aggódnunk. A legtöbb baba kinövi a tüneteket kb. 7-8 hónapos korára, mivel ekkorra fejlődik ki teljesen a nyelőcsőizom. 18 hónapos korukra szinte biztosan elhagyják a felbüfizés és a reflux tüneteit.  

A tünetek jelentkezése esetén

Először is ne essünk kétségbe, de figyeljük meg babánkat. Ha csökken a súlya, nem eszik kielégítően, akkor érdemes orvossal konzultálni. Javasolt picit megvizsgálni az édesanya étkezését, hiszen ez is okozhatja a babánál a tüneteket. 

Emellett a tejallergia vizsgálatot is kérhetjük, hogy minél előbb kiderüljön, nem erről van-e szó csemeténknél. A további kezelést (esetleg gyógyszert) mindig kizárólag az orvossal megbeszéltek alapján alkalmazzuk.

Mit tehetünk otthon, mire figyeljünk?

Összeszedtem pár hasznos tanácsot, tippet, ami az egyes esetekre vonatkozik. Ezekre érdemes figyelni annak érdekében, hogy csökkentsük a tüneteket.

Túletetés

Ha sok, próbáljunk kisebb adagokat adni gyermekünknek, emellett figyeljünk az étkezések idejére egy nap alatt. Próbáljunk ebbe rendszert vinni, lehetőleg ne engedjük a babánkat elaludni étkezés közben, a cél, hogy a szükséges táplálékot magához vegye és utána büfizzen is. Ha gyakori az etetések száma, tartsunk több szünetet az egyes etetések között. Ezt gyakran szülőként “rontjuk el”, hiszen minden nyűgösségre azt hisszük, hogy éhes gyermekünk, holott lehet, hogy például csak aludni szeretne. Egy jól felépített napirend segítségünkre lehet ebben. 

Az anya étkezése

Szoptatás során a lehető legjobb, ha a következő élelmiszerekből próbálunk minél kevesebbet magunkhoz venni: csoki, koffeintartalmú italok, tejtermékek, szója, kukorica, glutén, feldolgozott élelmiszerek, csípős ételek, alkohol. 

Tudom, hogy ez sokszor nehéz, (hiszen pl. ki bír ki egy napot kávé nélkül? 🙂), de ha már az adagokon csökkentünk, azzal sokat teszünk. 
Emellett természetesen, ha a baba eszik már szilárd táplálékot, nála is a fent említetteket kerüljük mindenképpen. 

Ha késve érik a bélrendszer

Ehhez az állapothoz a legfőbb tanácsom a türelem. A baba ki fogja ezt nőni, kialakul nála, megerősödik a záróizom idővel és eltűnnek a tünetek is. Amit addig is tehetünk, hogy minél komfortosabbá tesszük számára az étkezéseket, valamint felállítunk számára egy ideális napirendet. Mindemellett a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is segítségünkre lehet. 

Ha túl erős a tejleadó reflex

Bizony ez is előfordulhat, hogy minden szándékosság nélkül az anyukának nagy a tejleadó reflexe, ezzel a babának nehezebb megbirkózni. Ilyenkor ajánlatos a fejés, hogy a babának könnyebb dolga legyen, illetve finom nyomást is tehetünk a mellre, hogy lassabban jöjjön a tej.

Ha túl sok levegőt nyel

Próbáljuk elkerülni, hogy sírva kerüljön a cicire, már a lehető legnyugodtabb állapotban kezdjük el a szoptatást. 
Itt is fontos, hogy rendszerezettek legyenek az evések, ne legyen túl éhes a baba, ne kezdjen habzsolni. A habzsolás ellen egyébként még az is jó megoldás, ha párszor megállítjuk a picit a szopizás közben, majd pár perc után folytatjuk. Ügyeljünk továbbá, hogy a baba a lehető leginkább az evésre tudjon koncentrálni, ne vonja el a figyelmét semmilyen külső inger. 

Ha szoros a pelenka

Még akkor is, ha félünk picit, hogy kifolyik a pelenka tartalma, próbáljuk meg minél kevésbé megszorítani, hogy kényelmes legyen a babának, ne feszengjen benne. Ezzel sokkal nagyobb “lazaságot” adunk a bélrendszernek, könnyebb lehet az emésztés és a táplálék áramlása.

szoros pelenka

Remélem, sok hasznos információt szereztél a refluxról. Természetesen, ha a tünetek komollyá válnak és a baba súlygyarapodására hatással vannak, mindenképpen konzultáljatok a gyermekorvossal! A pici alvását is akkor tudjátok majd a leghatékonyabbá tenni, ha nem küzd ezekkel a panaszokkal, így érdemes megvárni, amíg teljesen tünetmentes lesz a gyermek. 

Ha általános alvási problémákkal küzdötök, akkor érdemes velem egy 15 perces ingyenes beszélgetést egyeztetned, ami során átbeszéljük, hogyan tudunk együtt dolgozni az átaludt éjszakákért. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük