A fogzás – az egyik legtöbbet hangoztatott szó, ha kisgyermekünk van

Nyűgös? Fogzik. Hőemelkedése van? Fogzik. Hasmenése van? Fogzik. Sír éjszaka? Biztosan fogzik. 
Én őszintén már kezdem “megsajnálni” ezeket a cuki kis fehér fogakat, hiszen szülőként hajlamosak vagyunk mindenért a fogzást hibáztatni.

Miért van ez?

Egészen egyszerűen azért, mert ilyen a természetünk. Keresünk mindig valamilyen kézzelfogható magyarázatot a megmagyarázhatatlanra. Például, ha nyűgös a gyermekünk. Ez az egyik legnehezebb terep, hiszen segíteni szeretnénk, ki szeretnénk találni a valódi okot, de nem tudjuk. Mivel még ő maga nem tudja elmondani, mi a probléma, ezért ráfogjuk. És leggyakrabban a fogzásra kenjük az egészet, hiszen ez valóban folyamatosan történik a kisgyermekkor nagy részében.

Tegyük egy picit tisztába

A fogzás egy természetes folyamat, megtörténik, nem lehet ellene semmit tenni (és nem is kell). Minden gyermek máshogy viseli, de ettől függetlenül is sajnos igaz az, hogy nem nagyon tudunk segíteni ezen szülőként. Már egészen pár hónapos kortól elkezdődhet a fogzás, és tarthat pár éves korig, ez is gyermekfüggő.
Amit azonban nem sokszor tudunk erről a jelenségről, hogy igazából nem okoz olyan mértékű fájdalmat, mint azt gondolnánk. Az íny ugyanis utat enged a fognak. Amikor áttöri, akkor sem vérzik.
Ez az a pont, amikor fájdalmas lehet a folyamat, 1-2 napi nyűgösséggel, fáradékonysággal járhat. 

Mi a helyzet az alvással?

Fogzás

Ha gyermekünk már elsajátította az önálló alvás művészetét, akkor nem igazán kell aggódnunk sorozatos álmatlan éjszakák miatt.

Fogzás alatt egy-egy éjszakai ébredést ugyanúgy kell kezelnünk, természetesen csillapítsuk a fájdalmat, ha úgy érezzük erről van szó, de emiatt felborítani az alvási rendszert nem érdemes, hiszen csak sokkal nehezebb dolgunk lesz utána. 

Ha éppen azon gondolkozol, hogy belevágj-e a az altatási tanácsadásba és a fogzás az, ami elbizonytalanít, azt javaslom neked, hogy ne várj.

A fogzás évekig is eltarthat, sokkal fontosabb az, hogy gyermekednél kialakuljanak az egészséges alvási szokások. Mindazonáltal, ha jókat, pihentetőeket alszik a csemete, még a fogzást is jobban fogja viselni.

Ne aggódjuk túl

Összegezve, nem azt mondom, hogy ignoráljuk a fogzást, hiszen nem szabad. Mindenképpen segítsünk gyermekünknek, ha úgy érezzük, hogy kínozza a fogak áttörése. Mindemellett az is fontos, hogy ne tulajdonítsunk túlzottan nagy jelentőséget ennek, hiszen meg fog történni, a fogaknak ki kell jönniük és saját dolgunkat is megkönnyíthetjük, ha nem aggódjuk túl.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük